Termoelementti- ja vastusanturit

Vastusanturit

Vastusantureissa mitataan metallin sähköistä vastusta, joka riippuu lämpötilasta. Vastusantureista puhutaan usein RTD-antureina (Resistance Temperature Detectors). Yleisin niissä käytettävä metalli on platina, joka on osoittautunut erittäin stabiiliksi ja tarkaksi lämpötila-anturiksi. Yleisin anturityyppi on PT-100, eli platinavastus, jonka sähköinen vastus on 100 ohmia 0 asteen lämpötilassa. PT-100 anturit luokitellaan tarkkuuden mukaan A, B, 1/3 DIN ja 1/10 DIN luokkiin.

Termoelementti- ja vastusanturit

Termoelementtianturit

Termoelementti mittaa kahden metallin välille syntyvää jännitettä, joka on verrannollinen anturissa olevan liitoskohdan ja mittarin päässä olevan liitoskohdan lämpötilaeroon. Termoelementtimittarissa on aina vertailuanturi määrittämässä mittarinpuoleisen liitoskohdan lämpötilaa. Mittareihin on saatavissa laaja valikoima antureita moniin lämpötilamittaussovellutuksiin.

Mittarit ovat edullisia, mutta kuitenkin luotettavia ja tarkkoja. Termoelementtianturien tarkkuus ei ole yhtä hyvä, kuin vastusantureilla, mutta ne ovat edullisia, luotettavia, riittävän tarkkoja moneen käyttökohteeseen ja niistä on helpompi rakentaa pienikokoisia ja nopeita antureita.

Yleisin termoelementtianturi on K- tyyppi, jonka lämpötila-alue on -210 – +1372 °C.


Monipuolinen valikoima tuotteita lämpötilan mittaukseen Pietikolta!

Valikoimastamme löydät kaiken tarpeellisen lämpötilan mittaukseen! Meiltä löydät niin valmiit lämpömittarit ja anturit, kuin tarvikkeetkin omien termoparianturiesi valmistamiseen. Tutustu lämpömittari- ja anturivalikoimaamme tästä!

 • Termoparikaapeli
  TC Termoparikaapeli K PVC 7/0.2
  1,99  Ilman ALV
 • Neula-anturi 1x90mm, Thermapen
  ETI Neula-anturi 1x90mm, Thermapen
  32,00  Ilman ALV
 • Therma Differential lämpömittari
  ETI Therma Differential lämpömittari silikonisuojuksella
  139,00  Ilman ALV